Eerste hulp bij het kiezen van een blogonderwerp

Een goed onderwerp kiezen dat je lezer interesseert, verder helpt of inspireert kan lastig (en intimiderend) zijn. Een tijdje geleden schreef ik voor bureau [De Redactie], waar ik werk als webredacteur, hier een artikel over. Bedenk een onderwerp en honderd misschien wel duizend anderen hebben hier al over geschreven. Kan jij daar nog iets aan toevoegen? Ja natuurlijk!

Kan je nog wel uniek zijn?

Er zijn veel verschillende manieren om een tekst eigen te maken. Bijvoorbeeld door je persoonlijke ervaring of jouw kijk op een bepaalde gebeurtenis te delen. De manier waarop je informatie verzamelt voor een artikel is ook onderscheidend. Ga maar na. De invalshoek die je kiest voor je artikel, de mensen die je interviewt, de cijfers die je verzamelt, hoe je de alinea’s samenstelt; het is een keuze vanuit jou en niet van een ander. Ook met de presentatie van content kun je je onderscheiden zoals een herkenbare eigen schrijfstijl, opvallende beeldkeuze of quotes die vragen oproepen.

Een fijne schrijftip van schrijftrainer en blogger van het eerste uur Merel Roze:

“Je kunt je beter onderscheiden voor een specifieke groep dan (wéér) kopieergedrag vertonen voor de massa. Maak een goed plan: wie wil je het komend jaar nou echt bereiken, en waarom – en met welke content. Lezers verlangen naar creatieve online teksten en andere soorten content, die eigen en origineel zijn, met inhoud waar ze iets aan hebben. Personalisatie is daarbij een interessante trend. Ook daarbij geldt: durf te kiezen. Houd het klein en overzichtelijk, kijk wat het doet en bouw vanuit daar verder.”

Hulp on the way

Met welk doel ben je begonnen met bloggen? Ben je tevreden met een handjevol lezers of heb je grotere plannen? Deze online tools kunnen je helpen een invalshoek en blogonderwerp te kiezen.

1. Answer the public

De tool van Answer the public geeft je inzicht in het soort vragen dat mensen aan zoekmachines gesteld hebben over een bepaald onderwerp. Deze informatie kan je heel handig gebruiken in je blogpost door letterlijk de vragen te beantwoorden die lezers eerder gesteld hebben. Tip: De website is Engelstalig maar je kunt gewoon zoeken op Nederlands.


2. Hubspot

Het beginscherm is niet zo spannend. Je typt 1 tot 5 zoekwoorden in het zoekvenster en je krijgt 5 algemene blogideeën. Wat dan wel? In ruil voor het achterlaten van je gegevens, kun je bij Hubspot 250 blogideeën downloaden die gelinkt zijn aan je zoekopdracht. Kom maar op met die inspiratie.


3. Buzzsumo

Interessante tool voor Engelstalige teksten. In het tabblad ‘Top Content’ kun je zoeken naar content gespecificeerd op een keyword en zien welke blogposts of websites het beste scoren. Ook kun je zien wat voor effect de content heeft op Facebook, Twitter en Pinterest.


4. Google Trends

Google Trends laat trending zoekopdrachten binnen Google zien. Deze tool kun je gebruiken om de nieuwste trends binnen je industrie of bedrijfstak te onderzoeken. De basis van Google Trends is simpel. Voer in de zoekbalk de zoekterm in waar je de statistieken voor wilt opzoeken en selecteer rechts bovenin het scherm een locatie (standaard Nederlands). Druk op enter en de statistieken verschijnen in beeld.

Zo zijn er nog veel meer tools die je kunnen helpen inspirerende blogs te bedenken. Pas wel op dat je niet gaat kopiëren of eindeloos lang gaat surfen. Nog inspirerender voor je lezer is origineel te zijn en zelf interessante inhoud te maken.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: