Inspiratie uit New York | Paula Scher

Inspiratie is persoonlijk en voor iedereen anders. Mensen, steden, culturen, dieren, dingen; wat voor de één bijzonder is, kan voor de ander niks betekenen. Dit verhaal gaat over Paula Scher, de vrouw die mij inspireerde mijn droom waar te maken.

Ik hoorde voor het eerst van Paula Scher (69) toen ik de serie ‘Abstract – the art of design’ op Netflix ging volgen. In deze serie worden ’s werelds meest vernieuwende designers op allerlei vakgebieden voorgesteld en krijg je een inkijkje in hun werk en leven. Je ziet ook Ilse Crawford, ontwerper bij Ikea, en Tinker Hatfield, de man achter de iconische Nike Air Jordan schoenencollectie. Aanrader!

Iconische albumhoezen

Paula is een New Yorkse grafisch ontwerpster en schilder. In de jaren 70 begint ze haar carrière met het ontwerpen van albumhoezen voor Atlantic en CBS Records. Ze werkt 8 jaar als art director en ontwerpt rond de 150 album covers per jaar! Een paar van die iconische albumhoezen zijn Boston Boston, Bob James – H en Eric Gale Ginseng Woman. Haar werk wordt later bekroond met vier Grammy nominaties.

SNOEPPAPIERTJES EN CREDIT CARDS

In 1982 neemt ze ontslag bij CBS Records om zich meer in het grafisch ontwerpen te verdiepen en ze begint haar eigen promotiebureau. In de Netflix serie laat ze onder andere het archief zien waar ze uren letters en typografiestijlen heeft bestudeerd. Paula ontwikkelt een unieke stijl, een visuele taal, die veel bekende merken aanspreekt zoals Coca-Cola, de Metropolitan Opera, het Museum of Modern Art, Microsoft en vele anderen.

THE PUBLIC THEATRE

In Abstract – the art of design zoomen de makers in op The Public Theatre in New York. Paula krijgt in 1994 de opdracht een nieuwe identiteit voor The Public Theatre te ontwikkelen die meer mensen en een diverser publiek naar het theater kan trekken. Dat lukt. Het systeem dat Paula ontwikkelt leidt tot groot succes en heeft later een grote invloed op het grafische ontwerp van andere theaters en culturele instellingen. Voorbeeld productie van The Public Theatre: Savion Glover’s Bring in ’Da Noise, Bring in ‘Da Funk.

US COUNTIES AND ZIP CODES

Naast een fascinatie voor alles wat met letters te maken heeft, heeft Paula nog een andere passie: het schilderen van kaarten. De kaarten, allemaal van Amerika, zijn niet realistisch maar abstract en vol geschilderd met provincies en postcodes. Een precies werkje waar ze veel voldoening uit haalt, want de doeken zijn meer dan alleen kunst. Eén doek is bijvoorbeeld geschilderd op basis van demografische en economische cijfers. In een ander doek zie je per postcode hoeveel een huis in Amerika gemiddeld kost.

EEN FANTASTISCH MENS

Over Paula Scher is natuurlijk nog zo veel meer te vertellen, want haar portfolio is gigantisch groot. Een fantastisch mens (dat zal je wel zien als je de documentaire kijkt) die ongelooflijk veel mooie dingen heeft bereikt in haar leven. Zij is voor mij de inspiratie geweest om mijn passie voor ontwerpen serieus te nemen en dat knagende gevoel aan de kant te zetten. Net zoals bij Paula, is creativiteit onderdeel van mij als persoon en zal ik altijd op zoek zijn om dit een invulling te kunnen geven. Dat vind ik mooi aan verhalen van andere mensen. Ze kunnen je leven in een heel ander perspectief zetten.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: